dimecres, 10 d’octubre del 2018

ZER Narieda: TASCA 3

Hola

Els rius de Catalunya com el Llobregat els sabíem situar en un mapa i ara estem a punt d'entrar a les seves aigües.És un riu que neix a les Fonts del Llobregat al poble de Castellar de n'Hug i desemboca a la vessant del Mediterrani aprop de Barcelona, al Prat de Llobregat.

El curs alt del riu es caracteritza pel fenomen geològic de l'erosió, l'aigua arrenca materials que troba i que es transportaran amb el cabal de l'aigua al curs mitjà i al curs baix s'acumulen els materials i es formen sediments.

Quan plou hi ha una part de l'aigua que es filtra al sòl i forma uns dipòsits subterranis d'aigua anomenats aqüífers, que van a parar al riu. És un aigua molt més neta que la que baixa muntanya avall, arrossegant tot el que troba. Encara que quan troba un bosc l'aigua baixa més a poc a poc i se'n filtra més perquè les arrels dels arbres l'absorbeixen. Pel nostre poble passa el riu Segre i al costat hi trobem arbres de ribera com el pollancre, l'àlber, el vern o el salze. Però si pugem muntanya amunt trobem el roure, el faig, el pi roig o el ginebró.

Al riu hi viuen molts animals, el nom de macroinvertebrats ens ha sonat difícil però quan hem vist quins eren coneixem els cucs, les sangoneres, les aranyes, sabíem que si les veiem al riu vol dir que l'aigua està neta i ara veiem que són indicadors de l'estat del riu, haurem de classificar-los i trobar l'índex biològic que si té un valor entre 60 i 100 podrem concloure que l'aigua està neta i per tant les truites hi podran viure. Si fan una repoblació des de les piscifactories sobreviuran.

Ens agradarà observar larves d'insectes ja que no hem treballat amb animals tan petits, ara bé en sabem molt d'animals molt grans com els dinosaures ja que van viure al nostre poble i aprop de l'escola al museu Dinosfera hi podem trobar la posta més gran que s'ha descobert i ha estat trobada a Nargó.

Fins aviat!!

                                             ALUMNES DE CM I CS DE COLL DE NARGÓ


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada